Center of Food Biotechnology and bioseparations

 

R+D Projects from the last 5 years

 

FONDECYT 1170841 (2017-2020). Inhibitory capacity of extracts from Leptocarpha rivularis on the diabetes key enzymes: alpha-amylase and alpha-glucosidase. Principal researcher: Edgar Uquiche. 

 

Fondecyt postodoctoral 3170610 (2017-2020) “Mejoramiento en la producción de carotenoides y antiboticos desde la levadura marina Rhodotorula sp usando residuos industrialés de la extracción de alginato como fuente de carbono”. Allison Leyton.

 

2017-2019. Fondecyt postdoctoral 3170516 (2017-2019)  Insecticide and repellent effect of encapsulated essential oils by the "layer-by-layer" technique for agricultural pest control. Jocelyne Tampe

 

Fondecyt 1160558 (2016-2019) “Nanoencapsulation of polyunsaturated fatty acids and pungency alkaloids using nanosponges as carrier model to deliver lipophilic compounds of high biological value”. Investigador responsible Mónica Rubilar.

 

Inach RT-23-16 (2016-2019) “Antarctic thraustochytrids as source of docosahexaenoic acid, bioactive compounds, and genetic data: isolation and molecular characterization”. Investigador responsible: Carolina Shene

 

Fondecyt 11160249 (2016-2018). Microencapsulated probiotic bacteria as functional ingredient with anticariogenic bacterial activity. Investigador responsible Mariela Bustamante.

 

FOAR – AGCID (2015-2016). Investigador responsable. Cooperación Sur-Sur y Triangular, Universidad de La Frontera UFRO Chile – Instituto Nacional de Tecnología Industrial INTI Argentina. Proyecto: Desarrollo de un alimento de consumo masivo con aceite rico en omega-3 microencapsulado (IR Argentina Dra. Gabriela Gallardo, IR Chile Dra. Mónica Rubilar).

 

FONDECYT 1150982 (2015-2019). Sewer mining: getting back resources from sewage. Erick Scheuermann.

 

Project CONICYT (2015-2016). Red para la innovación en la industria del raps y otros cereales: Vinculación Ciencia-Empresa en la Universidad de la Frontera”. Alterne Director: Francisca Accevedo.


FONDECYT 11140127 (2014-2017). Electrospun nanofiber-based epigallocathechin gallate-gemcitabine delivery system. Responsible researcher: Francisca Acevedo. Universidad de La Frontera


INNOVA-CORFO 13IDL2-23290 (2014-2016 ). Desarrollo de un producto tópico en base a miel de Ulmo suplementada con vitamina C para su uso en la cicatrización de heridas crónicas. Alterne Director: Francisca Acevedo. Universidad de La Frontera


FONDECYT 2014-2016 (N°3140001). Proyecto postdoctorado. Encapsulamiento de aromas: Evaluación de microemulsiones multicapa con biopolímeros iónicos sometidas a secado spray. Principal researcher: César Burgos D.


Project REDES 130015 (2014-2015). Apoyo a la formación de redes internacionales entre centros de investigación 2013. Red de colaboración para innovaciones agroalimentarias basadas en micro/nanoencapsulación.


Proyecto Basal FB0001 Biotechnology and Bioengineering Center 2014-2019. Investigador titular: Carolina Shene


Fondecyt 1130639 (2013-2015) “Nanoemulsions for delivering lipophilic bioactives in foods: optimizing process conditions and the composition of the aqueous phase to increase stability and digestibility in a food matrix” Principal researcher: Monica Rubilar


Fondecyt 1130500 (2013-2015) “Lipid production by Nannochloropsis oculata under photoheterotrophical conditions: effect of the conditions of light/dark phases” Principal researcher: Carolina Shene


Fondecyt 1131066 (2013-2015) Supercritical CO2 extraction of essential oil from Leptocarpha rivularis: Study of pretreatment of substrate and the optimization of the process. Fondecyt . Investigador Principal: Edgar Uquiche


Fondecyt 1130165 (2013-2016) Bienestar subjetivo y alimentación en estudiantes de Universidades del Consejo de Rectores, un estudio longitudinal. Investigador principar: Berta Schnettler

 

Fondecyt 3130561 (2013-2015). Potential of vegetable raw materials as a source of macromolecules to preserve the viability of microencapsulated probiotic bacteria. Investigador responsible Mariela Bustamante.


DiUFRO DI11-0055 (2011-2012) Estudio de ruptura celular y extracción de aceite de microalgas usando tecnología de fluidos supercrítico. Investigador Principal: Edgar Uquiche


FONDEF (2011-2014). Deshidratados de murtilla (Ugni molinae Turcz) como ingredientes funcionales de elevada calidad para la prevención y protección cardiovascular. (Murtilla (Ugni molinae Turcz.) dehydrated as high quality functional ingredients for cardiovascular prevention and protection). Principal researcher: Dr. Erick Scheuermann.


Fondecyt 1100320 (2010-2013) In vitro study of the effects of specific nutrient fractions from unprocessed plant protein sources on fish lipid digestion. Principal researcher: Carolina Shene


CORFO 09CTEI-6860 (2010-2013) consorcio Desert Bioenergy S.A. Subprograma 5 “Optimización de procesos de extracción y recuperación de aceites e hidrocarburos desde biomasa microalgal” (Optimization of lipids and hydrocarbon extraction and recovery processes from microlagae biomass) Principal researcher: Carolina Shene, Co-investigador: Edgar Uquiche


Fondecyt Project 1100611 Coinvestigador Programa de Investigación en Excelencia Interdisciplinaria (Universidad de Talca): Envejecimiento Saludable. (En ejecución hasta 2016). 2010-2013. “The relationship between subjective well-being, food and food purchasing behavior”. Investigador Responsable: Berta Schnettler


FONDECYT 1090516 (2009-2011). Microencapsulated linseed oil as an ingredient for food industry. Study of oxidative stability using natural polyphenolic compounds. Principal researcher: Dr. Mónica Rubilar.


INNOVA 06CN12PAT-57 (2008-2010). Edible Coatings. Technologies to boost the market for fresh produce and cut fruit export. Principal researcher: MSc. Valerio Bifani.


FONDECYT 11080213 (2008-2010). Study to obtain oils enriched with phytosterols from rapeseed cake (Brassica Napus), by using fractionation with supercritical CO2, and its use as antioxidant food additive for commercial vegetable oil. Principal researcher: Dr. Edgar Uquiche.


Fondecyt 1080146 (2008-2010) El rol de la etnia en el consumo de alimentos. Investigador responsable: Berta Schnettler

DIUFRO EP120622 (2007-2009). Antioxidant and aroma quality of cultivated murtilla (Ugni molinae Turcz.) fruits and its stability using temperature preserving methods. Principal researcher: Dr. Erick Scheuermann.


DIUFRO-EP120622 (2007-2009). Calidad antioxidante y aromática de frutos de murta cultivada (Ugni molinae Turcz.) y su estabilidad en procesos de conservación por temperatura. (Antioxidant and aromatic quality of cultivated murtilla (Ugni molinae Turcz.) fruits and its stability in therma process conservation). Principal researcher: Dr. Erick Scheuermann.


FONDECYT 1060311(2006-2009). Ugni molinae Turcz. Como fuente de compuestos bioactivos aplicables a la industria de alimentos: determinación de su potencial. (Ugni molinae Turcz. as a source of bioactive compounds applicable to the food industry: determination of its potential). Principal researcher: Dr. Mónica Rubilar.


DIUFRO 120617 (2006-2008). Application of extracts polyphenolic antioxidants and antimicrobial herbs / medicinal edible films for horticultural products. Principal researcher: Prof. Monica Ihl.


FONDECYT 1050602 (2005-2007). Exopolysaccharides produced by lactic acid bacteria as texturizing and stabilizing agent alternatives for food formulation. Principal researcher: Dr. Carolina Shene.


FUNDACIÓN ANDES C-14060/72 (2005-2007). Optimización de la capacidad antirradicalaria de extractos de hojas de murta (Ugni molinae turcz.). Estudio de la polimerización de compuestos fenólicos. (Optimization of the anti-radical capacity of extracts of murtilla leaves (Ugni molinae Turcz.). Study of the polymerization of phenolic compounds). Principal researcher: Dr. Mónica Rubilar.


DIUFRO 140502 (2005-2006). Study of antimicrobial and antioxidant capacity in aromatic extracts / medicinal products applied to soft fruits. Principal researcher: Prof. Monica Ihl.


DIDUFRO 120526 (2005-2007). Pretratamiento de un substrato vegetal por radiación microonda para la extracción de aceites vegetales. (Pre-treatment of a vegetable substrate by microwave radiation for the extraction of vegetable oils). Principal researcher: Dr. Edgar Uquiche.


DIUFRO 120527 (2005-2007). Native strains of microorganisms producing enzymes with Phytase activity for use as additives in animal feed formulation. Principal researcher: Ms. Mario Villaroel.


DIUFRO 120407 (2004-2005). Minimal processing of vegetables using edible films with incorporation of biologically active natural extracts. Principal researcher: MSc. Valerio Bifani.


DIUFRO EP 120440 (2004-2006). Application of optimized leaf murtilla (Ugni molinae Turcz.) extracts in food by antioxidant capacity, chemical quality and genotype. Principal researcher: Dr. Erick Scheuermann.


FONDECYT 1030282 (2003-2004). Estudio de la capacidad de los modelos neuronales híbridos para la simulación de fermentaciones de Bifidobacterium longum ATCC 15707 en medios que contienen inulo-oligosacáridos y obtención de la información experimental. (Study of the capacity of hybrid neuronal models to simulate fermentations of Bifidobacterium longum ATCC 15707 in media containing inulo-oligosaccharides and for obtaining experimental information). Principal researcher: Dr. Carolina Shene


DIUFRO 130201 (2002-2004). Color y degradación de enzima en vegetales procesados. (Color and degradation of enzymes in processed vegetables). Principal researcher: MSc. Valerio Bifani.